Biz Kimiz?

Cana Yakın Derneği, 22 Haziran 2021 tarihinde 7 arkadaşın girişimi ile kurulmuş ve kuruluşundan yalnızca iki ay geçtikten sonra tüm ülkemizi derinden sarsan orman yangınları ve Batı Karadeniz bölgesinde etkisini gösteren sel afetleri ile faaliyetlerine başlamıştır. 

Kuruluşundan yalnızca iki ay geçmiş olmasına rağmen, süratle organize olarak Bodrum, Marmaris, Manavgat, Denizli, Isparta, Dalaman, Sinop ve Kastamonu’daki afet bölgelerine ve afetzedelere yardımlarını iletmiştir. 7 arkadaşın girişimi ile yoluna başlayan Cana Yakın Derneği bugün 50’ye yaklaşan aktif üye sayısı ve yüzlerce gönüllüsü ile yoluna devam etmektedir. 

Dernek, ‘10’larla Onlar İçin’ adı altında, amacı eğitimde fırsat eşitsizliğini azaltmak olan köy okullarındaki eğitim standartlarını yükseltmeye yönelik sosyal sorumluluk projesini başlatmaya hazırlanıyor. Proje, ihtiyaç sahibi okulların dernek web sitesi üzerinden başvurularını yapması ve başvurular arasından demokratik oylama ile okulların seçilmesi ile başlayacak. Projeyi lise çağındaki 10. Sınıf (lise 2) düzeyindeki gençlerle birlikte yapmayı planlayan dernek, gençlere sorumluluk vererek onların ekip halinde çalışma, sorumluluk ve risk alma, organizasyon, yönetim ve mali becerilerinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Projeye katılan gençlerin, sivil toplum hareketine kazandırılması da bu projenin hedefleri arasında. Bu projenin uygulamasında 10. Sınıf düzeyindeki gençler ilgi alanlarına yönelik gruplara ayrılarak baştan sona neredeyse bütün sorumluluğu derneğin gözetiminde üstleniyorlar. Süreç takibinden otel rezervasyonlarına, bütçelemeden iç yönetime kadar çeşitli ve bir çok alanda sorumluluk verilen gençlerin hayatlarında unutamayacakları bir deneyimi kazanmaları da projenin getirilerinden yalnızca birisi.

Derneğin en önemli odak noktalarından bir tanesi ise sıradan ve alışılmış olmamak. Daha önce yapılmış olan ve alışılmış uygulamalardan olabildiğince kaçınılıyor. Dolayısıyla derneğin sivil toplum hareketine ve sosyal sorumluluğa alışılagelmişin dışında bir yaklaşımı olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda derneğin Genel Başkanı Yiğit Taşyumruk’un “Bizler genç nesil olarak bir dernek kurduk ve ülkemiz problemlerine karşı duyarsız olmadığımızı göstermek istedik. Ne mutlu bize ki, vatandaşlarımız bizlere güvenerek emanetlerini, gerek 

nakdi gerek ayni, teslim ettiler ve biz de emaneti gözümüzden sakınarak haklı sahiplerine ilettik. Bizlerin daha önce yapılmışın ya da sıradanlaşmışın dışında gençler olarak eşi benzeri olmayan projelere imza atması gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla Cana Yakın Derneği, daha önce görülmemiş düzeyde efektif, verimli, akılcı ve çalışkan projeleri ile vatandaşının emanetini haklı sahiplerine iletmeye devam edecek. Umuyorum ki ben ve arkadaşlarımın imza attığı projeler diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olacaktır.” şeklinde bir demeci de mevcut.

Cana Yakın Derneği geçmiş projeleri, mevcut yapılanması ve geleceğe yönelik projeleri ile hiç olmadığı kadar yakın. Gelecek şimdi bizim, gelecek şimdi hiç olmadığı kadar “Cana Yakın”